A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert gyógyhatásáról. A konyhakertek örökös tagja a vöröshagyma, tavasszal zöldhagymaként finom csemege. Az utóbbi időben méltánytalanul háttérbe szorult, sokan nem kedvelik a csípős íze, jellegzetesen karakteres illata miatt.
Főzéskor nélkülözhetetlen, különösen a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga.
A nyers vöröshagyma rendszeres fogyasztását szervezetünk meghálálja:
Napjainkban leginkább az érelmeszesedés és szívroham megelőzésére használják.
Már nagymamáink szülei is ismerték a vöröshagyma héjából főzött teát. Házi gyógymódként megfázásos tünetek enyhítésére, köhögéscsillapításra vetjük be. Enyhíti a tüneteket, erősíti a szervezet ellenállóképességét.
A langyosra hűlt teát ízesíthetjük finom termelői mézzel, pl. hársmézzel.
A vöröshagymában lévő kén adja a zöldség jellegzetes ízét, illatát. Vizsgálatok, kísérletek folynak arról, hogy egyes tumorsejtek növekedésének lassításában, a sejtburjánzás csökkentésében óriási szerepe lehet.
Időzítés, tervezés kérdése: hétvégenként, amikor otthon tartózkodunk, vendéget nem várunk, fogyasszunk minél több vöröshagymát!
A vöröshagyma hatékonyan használható külsőleg is: rovarcsípés esetén az irritált bőrfelületre helyezzünk vöröshagyma-karikát, a tünetek enyhülnek, fokozatosan megszűnnek.