Szőnyegtisztítás hóval - tisztaság természetesen!

2019-01-29 06:28:10A gyerekkori élmények sokasága kerül elő gondolataimban a tél beköszönésekor: csúszkálás a jégen, szánkózás a környék legmeredekebb domboldalán, hócsaták. Amikor a fiúk megmosdatták a friss hóval a sikongató lányokat - visszhangozta az utca és az iskola udvara a gyerekek hangoskodását.  
Némi irigységgel figyeltük a felnőtteket, ahogy a havat lapátolták, takarították a járdákat és a bejárati ajtók környékét. Ez tőlünk nagyon távoli, felnőttes dolognak tűnt akkoriban! A nagyobbacska srácok is megragadhatták a hólapát nyelét, büszkén végezték a látványos munkát. 

A néphit szerint aki az első hóban megmossa az arcát, megszépül a bőre. Természetesen nem hagytuk ki a lehetőséget! Babona ide vagy oda, fiúk-lányok türelmetlenül várták minden évben az első hópelyheket. A hideg ellenére alaposan áttöröltük az arcunkat. Hogy javított-e szépségünkön? Egészen biztosan, hiszen minden gyereknek pihe-puha a bőre, gyönyörűek a szemei, elbűvölő a mosolya!


Hatalmas élményt jelentett a szőnyegtisztítás hóval!

Alapos porszívózás előzte meg a fő attrakciót.
Ezután kicipeltük a szőnyegeket az udvarra. Cirokseprű segítségével hóval borítottuk be a lefektetett szőnyeget, majd lesepertük. Többször megismételtük a folyamatot mindkét oldalon.
Amikor teljesen tiszta havat sepertünk le, felraktuk a szőnyeget a vaskerítésre. Porolóval alaposan átverdestük.
Az apró porszemek kihullottak a hószemcsékkel együtt, tisztává varázsolva a szőnyegünket. 

Néhány perc alatt teljesen megszáradt a meleg lakásban a szőnyeg. Ekkor újból alapos porszívózás következett. A szőnyeg pedig puhán, tisztán terült el, a tisztaság kellemes, természetes illata feledhetetlen élmény! A színek megélénkültek, felfrissültek, újszerűen csillogtak.
Poratka? Ezek az allergizáló, légutakat és ezzel a szervezetet is megterhelő apró élőlények nem élték túl a hideget, a szőnyegtisztítást hóval.

Vegyszermentes háztartás! Sokszor emlegetjük, reneszánszát éljük a kemikáliák mellőzésének. Rájöttünk arra, hogy a különböző vegyi anyagok óriási károkat okozhatnak az emberi szervezet számára. A szőnyegtisztítás hóval egyszerű és nagyszerű példa a vegyszermentes tisztításra!

Családommal minden évben, az idén több alkalommal is felelevenítjük az ősi módszert, a szőnyegtisztítást hóval.