Natúr szappan-dilemmáról

2018-05-11 09:35:46

A natúr szappan kifejezés sokszor ad félreértésre okot, hiszen nem egyértelmű a jelentése a magyar nyelvben. Érdemes tisztázni, ha erről beszélünk, hogy mit is értünk rajta.


Megoszlanak a vélemények a natúr kifejezésről, hiszen

sokaknál helyettesíti a bio szót, ugyanakkor jelentheti azt is, hogy

adalékanyagmentes, csak a funkcióhoz legszükségesebb anyagokat tartalmaz, de úgy is értelmezhető, hogy

nem tartalmaz mesterséges anyagokat, kizárólag természetes alapanyagból készült a termék.


A Nyírségi kézműves szappanok minden esetben kizárólag természetes anyagokból készülnek.


Ápoló, finom növényi olajokat, vajakat használok, melyek a bőrt ellátják hasznos tápanyagokkal, jótékony tulajdonságukkal segítik az arcbőr szerkezetének, ph-értékének helyre állítását, pl. olívaolaj, kókuszvaj,sheavaj, kakaóvaj, ricinus- és lenmagolaj, gyógynövény-macerátumok, stb. A zsiradékok egy része a szappan használhatóságát, fizikai jellemzőinek fokozását biztosítja, pl. a kókuszvaj a szappan habzását és keménységét erősíti, a ricinusolaj szintén javítja a szappan habzását, a méhviasz a keménységét, tartósságát segíti.

Folyadékalapként legtöbbször kecsketejet használok. A kecsketej felbecsülhetetlen alapanyag a kozmetikai iparban. Minden bőrtípusra kiváló, de leglátványosabb változás a száraz, irritált, ekcémás, pattanásos bőrön tapasztalható, gyulladáscsökkentő hatású. Természetes forrása az AHA savnak, ami finom peeling segítségével hámlasztja a bőr felső, fáradt rétegét és elősegíti a friss bőr képzését. Rengeteg ásványi anyaggal, vitaminnal gazdagítja a kézműves szappanjainkat. Ami nagyon fontos: a tej minőségét garantálja, hogy a saját udvarunkban nevelkedő kecskék adják a friss tejet, melynek egy részét lefagyasztva használom fel, hogy minél inkább megőrizze a jótékony tulajdonságait.
Gyógynövény-macerátumokat is készítek, főleg májusban frissen szedett diólevélből. A dióolaj bőrirritációk esetén jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.  A dióolajnak kifejezetten gombaölő hatása van. A diót azért is szeretem alapanyagként, mert nagyon kellemes krémszínt és finom, jellegzetes illatot is kölcsönöz a szappanoknak.
Gyógynövényekből főzetet megbízható helyről (saját kertemből, gyógyszertárból) származó gyógynövényekből magam készítem, pl. körömvirág, csalán, csipkebogyó.
A színezést olyan növényi eredetű anyagokkal oldjuk meg, melyek a természetben is megtalálhatóak (agyagok, fűszer- és egyéb növényi eredetű színező anyagok segítségével). Legtöbbször aktív szenet, kakaót, kurkumát, rózsaszínű és zöldagyagot használok. A kellemes, vidám színek mellett ásványi anyagokkal dúsítják a szappant.

A természetes illatok hódolói gyakran az illatmentes kézműves szappant választják, melyekben az alapanyagok illata dominál. 100 %-os tisztaságú illóolajok aromaterápiás hatásukkal a bőrre is kedvezően hatnak. Így az illatok szintén fokozzák a kézműves szappan teljesebb, bőrtípusnak megfelelő hatékonyságát.

A fentiek alapján a Nyírségi kézműves szappanok megfelelnek a natúr szó jelentésével kapcsolatos elvárásoknak: Adalékanyagmentes (kizárólag a funkciójához szükséges anyagokat tartalmazza) és természetes alapanyagokból készült.