Miért fontos a C-vitamin a bőrápolásban?

2018-05-11 13:44:31

A C-vitamin és a bőrápolás, szépségápolás között rendkívül szoros a kapcsolat.

Mint tudjuk, Szent-Györgyi Albert, orvosi Nobel-díjas tudós vonta ki legelőször a C-vitamint a paprikából. Azóta számtalanszor bizonyították kutatási eredményekkel sokrétű jótékony tulajdonságait.

A C-vitamin (aszkorbinsav) az egész szervezet számára nélkülözhetetlen, szinte életfeltétel. Szükség van a növekedéshez, csontok fejlődéséhez, immunrendszer erősítéséhez. Segíti a rákos sejtek burjánzásának megakadályozását, lassítását.
A mértéktelen életmódot folytatók számára nélkülözhetetlen, különösen a dohányzók körében. A cigivel veszélyes (több, mint 400 veszélyes anyag!) rákkeltők jutnak a szervezetbe. A cigaretta elszívásakor C-vitamint is! von el a szervezettől, mellyel fokozódik az betegségekre való hajlam.
A mértéktelenség hatására, akár az alkoholfogyasztás, akár a mozgásszegény életmód, vagy a stresszel terhelt hétköznapok miatt is gyengül az immunrendszer, melyet erősíthetsz C-vitamin fogyasztásával is. És ugye a mértéktelenség nagyon hamar látható jelekkel válik egyértelművé, a bőrön, különösen az arcbőrön nem marad nyom nélkül.

 

A C-vitamin hatékony antioxidáns. Védelmet nyújt a szabad gyökök káros hatása ellen. Segíti a kollagénképződést, erősíti a kollagénrostokat. Ezzel lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, a ráncok mélységét csökkenti. A bőr feszesebb, puhább tapintásúvá válik. Így a C-vitamin az egyik legfontosabb elem a bőrápolásban.

 

A C-vitamin erősíti a bőr természetes megújulási folyamatát, ezzel segíti a felszínen kialakuló barna foltok halványítását, melyek a bőrkárosodások miatt alakultak ki. A napozás miatt, pattanások után kialakult irritációk enyhülését, megszűnését támogatja.

A C-vitamin növeli a fényvédő-krémek, tejek hatékonyságát, megelőzve ezzel a káros folyamatok kialakulását.

A köröm és a haj egészséges szerkezetének kialakulásában is jelentős a szerepe az aszkorbin-savnak.


Tudtad?

A C-vitamin

*** felszívódását, ezzel a hatékonyságát növeled, ha zöldteát, hidegen sajtolt növényi olajokat, csírákat, tojássárgáját, teljes gabonamagvakat, sárgarépát, sütőtököt is rendszeresen fogyasztasz.

***  hőre és fényre is érzékeny, csökken a hatékonysága, esetleg el is veszítheti.  Ezért napfénytől, melegtől óvni kell a készítményeket, élelmiszereket.

*** vízben oldódó, a felesleg eltávozik a szervezetből, ezért nem tudod túladagolni. Arra viszont figyelni kell, hogy a C-vitamin pótlásáról gondoskodj.


Közismerten gazdag C-vitaminban: citrusok, csipkebogyó, ribizli, zöld és leveles zöldségek, paradicsom, paprika, burgonya. Télen fogyassz mirelitzöldségeket, melyek szintén tartalmaznak C-vitamint.

Otthoni bőrápolásodat intenzívebbé teheted azzal, ha arctisztítóként, arcpakolásként C-vitaminban gazdag alapanyagokat használsz. Tökéletes erre a célra az uborka, paradicsom, burgonya.