Miért ajánlott a holt-tengeri iszap szappan használata?

2018-07-31 09:01:15

Családomban az egyik nagy kedvenc a holt-tengeri iszap szappan. Valószínű, az én lelkesedésemnek is szerepe van a dobogós helyezésben, hiszen a részletekről csak örömmel tudok mesélni.

Különböző bőrbetegségek kiválóan kezelhetőek a holt-tengeri iszappal, pl. ekcéma, psoriasis (pikkelysömör), allergiás tünetek.

Mitől ennyire dús az ásványi anyag tartalma? Mi okozza a rendkívüli hatékonyságát?


A tengert évezredek óta a környéken lévő hegyekből leszivárgó és a folyók táplálják a Jordán folyón kívül dús ásványi anyag tartalmú vízzel. Lefolyási lehetősége a holt-tengernek nincs, csak a napsütés melegétől párologtatja a vizet. A tengerben maradó iszap olyan sűrűvé teszi, hogy a vízre felfeküdve nem lehet elmerülni. Megmártózni ebben a vízben hatalmas élmény lehet, nem csak bőrtünetek miatt, hanem ízületi és csontproblémákkal, belső szervi betegségek esetén, de még lelki, idegi problémákkal is hatékony!

 

Innen már csak egy lépés volt, hogy összeállítsam az első holt-tengeri iszap szappan receptjét, főleg problémás bőrre, bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére koncentrálva. Rengeteg olívaolajat terveztem, extra mennyiségű sheavajjal dúsítva. Az elképzelésem az volt, hogy a lehető legtermészetesebb összetevőket tartalmazzon. Semmiképpen sem okozhat irritációt, ezért semmilyen színezőanyag, még növényi eredetűt sem alkalmaztam. Az illatosítás most háttérbe szorult, a szappan illatát igazán a természetesség jellemzi, a holt-tengeri iszap natúr illata dominál.

A natúr holt-tengeri iszap szappan sikerén felbuzdulva újabb és újabb receptvariációkat, szappanokat készítettem. A tinik körében népszerű fekete szappanokat dúsítottam holt-tengeri iszappal is. Mélyen tisztítja a bőrt, táplálja ásványi anyagokkal, fertőtlenítő hatása kiemelkedő, ezért a pattanásos, mitesszeres bőr ápolására kitűnő választás.

Nem tudtam ellenállni a kísértésnek, egy színes szappant is készítettel holt-tengeri iszap felhasználásával, kizárólag agyagokkal, természetes eredetű színező anyagokkal. Az ylang-ylang illat remekül illeszkedik a keleti stílushoz. A 20. század végétől egyre többen ismerték fel a keleti kultúrák vívmányait, érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt, rájuk gondoltam, amikor ez a szappan készült. Az egyedi, különleges mintázatú, illatú szappan remek ajándékötlet, hiszen bármilyen típusú bőr mindennapi tisztítására alkalmas.

Végtelen örömmel tölt el, hogy nem kell elutaznunk a Holt-tengerhez, hogy megtapasztaljuk a legendás iszap hatását. A holt-tengeri iszap szappan közvetítésével naponta felfrissülhetünk, bőrünk hálás minden alkalomért, amikor találkozik az iszappal.