Egészséges táplálkozás nyáron - mit és hogyan?

2018-05-11 17:14:48

Az augusztusi kánikulában a táplálkozásunkra nagyobb figyelmet kell fordítanunk. A hőségben életmódunk kissé változik, alkalmazkodunk a természet kihívásaihoz.

A hőségben ösztönösen a könnyebben emészthető ételeket fogyasztjuk, hogy ne terheljük túl szervezetünket zsiradékokkal, fűszerekkel.
Nem kívánjuk az ételt, gyakran eszünk keveset kánikulában, ami szintén segít abban, hogy elviselhetőbbé tegyük a meleget. Áhítozunk a lédús, zamatos gyümölcsökre, fanyar ízekre, a hideg ételekre és italokra. A természet gondoskodik róla, hogy részesüljünk, színes gyümölcsökből, zöldségekből.


Az idény jellegű ételek ízeit változatossá teheted: A gyümölcslevesek, lecsó, töltött paprika, halételek, rakott tészták és rizs, saláták elkészítése zöldségekből és gyümölcsökből, grillezés  rengeteg variációt rejt magában, csak a kreativitásod szab határt a különböző ízek kipróbálásában. A konyhában nem feltétlenül kell órákat töltened ahhoz, hogy finom, tápláló étel kerüljön a családi asztalra.


Minden étkezésnél fogyassz idényjellegű zöldséget, gyümölcsöt, szervezeted meghálálja!.A hőségben rengeteg sót veszít szervezeted az izzadással. Pótlása ásványvizekkel, friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, üdítő gyümölcslevekkel megoldható. Ezt a célt szolgálja a könnyű, idényjellegű ételek fogyasztása is.


A higiéniai szabályokra különösen figyelj, hiszen a meleg a baktériumok szaporodását rendkívül meggyorsítja. Gyakori kézmosás, a konyha és konyhai eszközök fokozott tisztán tartása rendkívül fontos, hogy megelőzd a súlyos fertőzéseket. Már vásárlás előtt gondolj arra, hogy a hűtött, fagyasztott termékeket mikor és hogyan viszed majd haza. Gondoskodj a megfelelő hűtésről hűtőtáskával, jégakkuval. Hazaérve pedig rögtön tedd a megfelelő helyre a hűtést igénylő élelmiszereket. A hőségben néhány perc is elegendő, hogy a friss hús és hentesáru, tejtermék, tojás károsodjon, megromoljon.   Tapasztaltad már, hogy zsírosabb, nehezen emészthető étel elfogyasztása után megváltozott az arcbőröd, esetleg duzzanatok, pattanások jelentek meg?
Nyáron mindenképpen kerülendő a nehezen emészthető ételek fogyasztása!


Az vagy, amit megeszel! - tartja a mondás.


A bőrápolással foglalkozó szakemberek egységes véleménye, hogy a bőrproblémák kezelésének első lépése nem külső ápolása, kezelése, hanem a táplálkozási szokásaink megváltoztatása. A nyár különösen alkalmas arra, hogy gondoskodj bőröd üdeségéről, az idény jellegű élelmiszerek rengeteg ásványi anyaggal, nyomelemmel látják el szervezetedet. Könnyen emészthetőek, segítségükkel a méreganyagok nem panganak testedben.
A megfelelő diéta csodákat tehet! Ha megadjuk a bőrnek a szükséges tápanyagokat, akkor napról napra képes megújítani magát, rugalmas lesz, és képes eltávolítani a káros méreganyagokat is.

Drága kozmetikumok vásárlása helyett fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt! Az egészséges táplálkozás nyáron lehetőséget ad számodra, hogy az életmódodon változtass. Természetesen, könnyedén nagyobb energiára, remek közérzetre tehetsz szert. Emésztésed javul, ásványi anyagok, rostok, nyomelemek támogatják a vitalitásodat. A nyári bőrápolásról itt olvashatsz még többet. Amikor rekkenő hőség kínoz napokon keresztül, akkor ide kattintva olvashatsz hasznos tanácsokat.


Ne feledkezzünk meg a nyári sporttevékenységekről sem! Energikussá tesz, serkenti a vérkeringést, javítja a koncentrációt, gyorsítja az emésztést, és még számtalan előnyös hatása van a rendszeres mozgásnak. Bőröd ruganyosabb, feszesebb lesz. Futás, úszás, biciklizés, túrák időszaka a nyár, használd ki!


Családi és baráti összejövetelek alkalmával előkerülnek a labdajátékok, ami nem csak a mozgás örömét rejti magában, hanem az együttlét örömét is.


Immunrendszerünk erősítésének csodás, természetes időszaka a nyár! Szervezetünk megújul, erőt gyűjt, tartalékokat képez életünk minden területére.

A testsúly csökkentésére, a diétázásra a ragyogó lehetőséget ne szalaszd el!

Ha szeretnél változtatni életmódodon, a nyári időszak ideális lehetőség!