Nagyon vártuk már a tavaszi napsütést, a meleget, fényt! Egyre többen nem tudunk felhőtlenül örülni a csodás időnek. A tavasz beköszöntével elkezdődött az allergiaszezon. Az allergia sokunk életét megnehezíti. Gyakran orrfolyás, könnyezés, tüsszentés, bőrpír jelzi a szervezet "nemtetszését".
Mit tehetnek az allergiások, ha természetes módon szeretnék
enyhíteni a tüneteket? Megelőzésképp érdemes próbára tenni a csalán és C-vitamin fogyasztását. A csalán
gyulladáscsökkentő hatású, ezen kívül olyan hatóanyagot tartalmaz
(antihisztamin), ami az allergiaellenes gyógyszerekben található. A lándzsás
útifű és a kakukkfű alapja több allergiaellenes gyógyteának is, vesd be
bátran! Veszíteni valód nincs, remélhetőleg valóban segít Neked is!
Kerüld az allergéneket! Ahogy
tudod, zárd ki életedből!
Néhány hasznos tipp, amivel enyhítheted az allergia tüneteit:
ü Az utcai cipőket, kabátokat zárt helyen,
szekrényben ajánlott tárolni.
ü Miután hazaérkezel érdemes letusolni, így nem
viszed a polleneket a lakásba.
ü Gyakori hajmosással szintén kevesebb pollen
kerül az otthonodba.
ü Kora reggeli órákban, rövid ideig ajánlatos
szellőztetni a lakásban.
ü Gyakori takarítás sokat segíthet, ne feledkezz
meg az otthoni levegőszűrő tisztításáról sem.
ü Ajánlott az ágyneműt az átlagostól gyakrabban
mosni.
ü Amikor teheted, próbáld ki a szájmaszkot. Sokat
segíthet a pollenek megszűrésében.
ü Fontos, hogy a ruhákat ne szabad levegőn
szárítsd.
ü Esőzések után a levegő megtisztul, ha teheted,
ilyenkor tartózkodj friss levegőn.
ü Az allergia komoly terhelést jelent a szervezet
számára, ajánlatos felkeresni a háziorvost, kikérni a véleményét.
A felsorolásban csokorba
gyűjtöttem a keresztallergiákat is, az allergizáló anyagok oda-vissza hatnak a
szervezetre.
v parlagfű: görögdinnye,
sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye
v fekete
üröm: zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye,
uborka, mangó, chilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla,
tátika, napraforgó, krizatém, kivi, ánizs, fűszerek
v fűpollen:
szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte,
szilva, meggy, burgonya, paradicsom
v éger: mandula,
alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller
v rozspollen: rizs,
búza, rozs, árpa, kukorica, zab
v nyírpollen: alma,
cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack,
gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller
v pázsitfüvek: rozs
v poratka: rákfélék,
kivi
v latex: citrusfélék,
egzotikus gyümölcsök, gesztenye, spenót, avokádó
v őszibarack:
sárgabarack, banán, szilva
v alma: burgonya,
sárgarépa, nyírpollen
v sárgarépa:
uborka, petrezselyem, paradicsom, zeller
v zeller: ánizs,
koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano
v gabonalisztszója
v dió: szója,
gabonaliszt
v földimogyoró: babfélék,
szenna
v kesudió: kakaó,
kávé
v babfélék: földimogyoró,
szentjánoskenyérmag
v szója: szentjánoskenyérmag
v méz: tamarind
v növényi
gumik: földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr,
juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.
v tej: szója,
marhahús, marhabőr, kecsketej
v tojás: szárnyasok
húsa, toll