Allergia nyomaszt Téged is? Mit tehetsz allergia ellen?

2019-04-01 13:20:54

Nagyon vártuk már a tavaszi napsütést, a meleget, fényt!  Egyre többen nem tudunk felhőtlenül örülni a csodás időnek. A tavasz beköszöntével elkezdődött az allergiaszezon. Az allergia sokunk életét megnehezíti. Gyakran orrfolyás, könnyezés, tüsszentés, bőrpír jelzi a szervezet "nemtetszését".  

Mit tehetnek az allergiások, ha természetes módon szeretnék enyhíteni a tüneteket? Megelőzésképp érdemes próbára tenni a csalán és C-vitamin fogyasztását. A csalán gyulladáscsökkentő hatású, ezen kívül olyan hatóanyagot tartalmaz (antihisztamin), ami az allergiaellenes gyógyszerekben található. A lándzsás útifű és a kakukkfű alapja több allergiaellenes gyógyteának is, vesd be bátran! Veszíteni valód nincs, remélhetőleg valóban segít Neked is!


Kerüld az allergéneket! Ahogy tudod, zárd ki életedből!
Néhány hasznos tipp, amivel enyhítheted az allergia tüneteit:

ü Az utcai cipőket, kabátokat zárt helyen, szekrényben ajánlott tárolni.

ü Miután hazaérkezel érdemes letusolni, így nem viszed a polleneket a lakásba.

ü Gyakori hajmosással szintén kevesebb pollen kerül az otthonodba.

ü Kora reggeli órákban, rövid ideig ajánlatos szellőztetni a lakásban.

ü Gyakori takarítás sokat segíthet, ne feledkezz meg az otthoni levegőszűrő tisztításáról sem.

ü Ajánlott az ágyneműt az átlagostól gyakrabban mosni.

ü Amikor teheted, próbáld ki a szájmaszkot. Sokat segíthet a pollenek megszűrésében.

ü Fontos, hogy a ruhákat ne szabad levegőn szárítsd.

ü Esőzések után a levegő megtisztul, ha teheted, ilyenkor tartózkodj friss levegőn.

ü Az allergia komoly terhelést jelent a szervezet számára, ajánlatos felkeresni a háziorvost, kikérni a véleményét. 


A felsorolásban csokorba gyűjtöttem a keresztallergiákat is, az allergizáló anyagok oda-vissza hatnak a szervezetre.

v  parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye

v  fekete üröm: zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, chilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizatém, kivi, ánizs, fűszerek

v  fűpollen:  szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, burgonya, paradicsom

v  éger: mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller

v  rozspollen: rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab

v  nyírpollen: alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller

v  pázsitfüvek: rozs

v  poratka: rákfélék, kivi

v  latex: citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye, spenót, avokádó

v  őszibarack: sárgabarack, banán, szilva

v  alma: burgonya, sárgarépa, nyírpollen

v  sárgarépa:  uborka, petrezselyem, paradicsom, zeller

v  zeller: ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano

v  gabonalisztszója

v  dió: szója, gabonaliszt

v  földimogyoró: babfélék, szenna

v  kesudió: kakaó, kávé

v  babfélék: földimogyoró, szentjánoskenyérmag

v  szója: szentjánoskenyérmag

v  méz: tamarind

v  növényi gumik: földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.

v  tej: szója, marhahús, marhabőr, kecsketej

v  tojás: szárnyasok húsa, toll