A cékla gyógyhatása közismert. Több ezer éve termesztik, a Földközi-tenger környékén őshonos.
Sokan tudjuk róla, hogy erős vérképző.
Nagymamáink hagyományai a mai korban is gyakran hasznosíthatóak, hiszen számos kutatási eredmény bizonyította, hogy a cékla a betegségmegelőzésben, regenerálódásban is eredményes. Csökkenti a fáradtságot, fokozza a teljesítményt, vitalizál.
Kismamáknak, kicsiny gyermekeknek ajánljuk különböző módon elkészítve, főleg télen. Kiváló tápanyag és energiaforrás.
Mi minden található a céklában, ami az egészségünkre különösen kedvezően hat?
Tele van antioxindánsokkal, melyek gátolják a rákos sejtek elszaporodását.
Vas és folsav A-, B6- és C-vitamin, magnézium, kálium, nátrium, kén, számos nyom- és mikroelem,
rostokban gazdag, ami az emésztést segíti, védi a szervezetet a megbetegedésektől.
Te felhasználod a cékla levelét?
A cékla levele is rengeteg hasznos nyom- és mikroelemet, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Hangulatos saláta készíthető belőle, tálaláskor felhasználható dekorálásra. Finom tea is készíthető a cékla leveléből.
Mi mindent tud a cékla?
A cékla fogyasztható egész éven át, nem csak télen.
Ha kúraszerűen fogyasztod, akkor a napi 2-3 dl az ajánlott mennyiség. A fokozatosságot be kell tartani, káros következményei lehetnek, ha hirtelen fogyasztasz nagy mennyiséget gyakran. Tehát napi fél deciliterről fokozatosan emelheted a mennyiséget 2-3 dl-re.