3. Újfehértói Fürtös Fesztivál

2018-07-19 11:53:09

A 3. Újfehértói Fürtös Fesztivál különleges élményt nyújtott számunkra. 

Izgatottsággal teli várakozás, aprólékos tervezés, készülődés... Nem mindennapi eseményre kaptunk meghívást!

A meghírdetett programok színvonalasnak, tartalmasnak, ugyanakkor rendkívül szórakoztatónak ígérkeztek. Délelőtt főzőverseny, kicsinyek és nagyok színpadi szereplése, délután pedig neves előadóművészek csábították a lakosságot. Több száz fős rendezvényre készülődtek a szervezők! Újfehértó lakosságának nagy része, de a környező településekről is sokan jelezték érkezésüket. 


De miért is fürtös fesztivál az Újfehértói Fürtös Fesztivál? 


Újfehértó egyik büszkesége az Újfehértói fürtös meggyfajta.

Néhány szó erejéig térjünk vissza nem egészen "Ádám-Évá"-ig! 

A történészek szerint már a honfoglalás előtt ismerték a magyarok a meggyet, a honfoglalás után pedig itt-ott telepítették is a sarjakat, vetették a meggymagokat az őseink. A 18. században híres volt a  Nyírség a meggytermesztéről.  Újfehértó mindig élen járt a meggyfaültetésben.

Az 1960-as években országos program része volt egy-egy tájegységen kiválasztani a helyi gyümölcsök közül a leginkább kiemelkedő tulajdonságúakat. Így történt ez Újfehértón is, ahol a legtermékenyebb fák kiválasztása és nemesítése során létrejött a kutatóintézetben az "Újfehértói fürtös" meggyfajta. A következő években további megfigyelésekkel, kutatásokkal meghatározták az Újfehértói fürtösre legjellemzőbb tulajdonságokat.


Milyen az Újfehértói fürtös meggy?

Bőségesen termő, rendkívül ízletes meggyfajta. Felhasználható nem csak friss fogyasztásra, hanem finom befőtt, ivólé, sőt még pálinka is készíthető belőle. Az aszalt meggy is nagyon népszerű akár natúr, akár cukrozott formában.

Méltán lehet büszke a város az Újfehértói fürtös meggyre, így a fesztivál is ezt a nevet kapta.


3. Újfehértói Fürtös Fesztivál 

Kicsinyeket és felnőtteket szórakoztató programok színes kavalkádja fogadta az érdeklődőket. Színpadra léptek az ovisok, a nem rég alakult helyi zenekar, bohóc és operetténekesek, népszerű előadóművészek. Közben főzőverseny, ahol nem csak meggyes finomságok készültek, hanem egyéb, különböző tájjelegű finom ételek is a baráti társaságok asztalára kerültek.

Meghívást kaptunk a kézművesek utcájába! 

Izgatottan készülődtünk, hiszen várhatóan nagy tömeg érkezik. Több rendezvényen megmutattuk már magunkat, hatalmas tömegű programon is részt vettünk, de Újfehértón először találkoztunk ilyen nagy látogatottságú fesztiválon. 
Szinte cikinek gondolom, mennyire lokálpatriotának érzem magam! Szeretem Újfehértót, a helyi embereket, a hangulatot, a település utcáit és épületeit, a nevezetes helyeket, a kopott utcákat. A rég lebontott iskolák, posta, üzletek emléke belém rögződött, az illatukat bármikor fel tudom idézni. Anyukám itt kísért először iskolába, itt éltem fiatalként... Számomra nem térkép e táj

A kézművesek utcáját rendkívül igényesen alakították ki a szervezők. Egymás mellett sorakoztak a kis faházak, amit a magunk igényei szerint rendeztünk be. A színpadhoz közel kaptunk helyet kézműves szappanjainkkal. Különleges ékszerek, erősen fonott orstorok, gyönyörű népi jellegű hímzett ruhadarabok, egyedi és igényes, színes varrott lakberendezési lakberendezési tárgyak várták a kíváncsi érdeklődőket. Izgalmas forgatag alakult ki a nap folyamán! Sok-sok régi vásárló keresett meg, és többen először kértek a kecsketejes vagy fekete szappanokból. Néhányan hosszabban elidőztek, elmesélték tapasztalataikat, kérdeztek a szappanok használatával kapcsolatosan. Remek hangulatú, vidám eszmecserék folytak, szuper emberekkel találkoztam, új barátságok is születtek. 

A 3. Újfehértói Fürtös Fesztivál örömteli élményt nyújtott számomra. 

Köszönöm, Újfehértó! 
Termék ajánlataink

Címkék

, ajándék, aktív szén, arcpakolás, barna, bőrápolás, bordó, cöliákia, csipke minta, csoki, dió, dörzsis, Egészség, ekcéma, Életmód, érzékeny bőr, fahéj, Fekete szappan, Felhasznált anyagok, gluténérzékenység, gyógynövények, hagyomány, hajápolás, Háztartási tippek, holt-tengeri iszap, ichtiol, illatmentes szappan, inda minta, kakaóvaj, karácsony, kecsketej, kecsketejes szappanok, kerámia, Kerámia medál, kör alakú, körömvirág, kurkuma, levendula, levendula szappan, lila, lisztérzékenység, , madárka, narancs illat, négyzet, népi motívum, normál bőr, nyár, Nyírségi ízek, olívaolaj, olívaszappan, ősz, ovális, patkó, pattanásos bőr, pikkelysömör, piros, rendezvény, ricinusolaj, rozmaring, rózsaszínű, samponszappan, sheavaj, , sör, Szappan, száraz bőr, szív forma, szódabikarbóna, szögletes, tanácsok, táplálkozás, tavasz, tavasz, tél, tulipán, türkiz, Tussah selyem, virágillat, virágméz, vitamin, zöld, zsíros bőr,