10. Országos Gépészkovács Találkozó Újfehértón

2018-07-10 15:52:57


Immár jubilált az Újfehértón hagyományosan megrendezésre kerülő Országos Gépészkovács Találkozó: 10. alkalommal biztosítottak teret és időt a rendezvény szervezői az eseménynek. 

A találkozó hangulatát írásban szinte lehetetlen átadni, csakis a képzelőerőtökre számíthatok!                  

A kellemes időjárást természetesen megrendeltük jó előre, így ragyogó napsütés köszöntötte a látogatókat.

A gépek hangjait már messziről lehetett hallani: csörgés, kattogás, berregés, pöfögés - a vas és motor harsány csattogása adta hírül, hogy merre menjenek az érdeklődők. A Újfehértó főtere szinte zsúfolásig megtelt különböző járművekkel: a 19. században használatos gépektől a modern traktorokig megcsodálhatták az érdeklődők a varázslatos vasakat. 

Különösen érdekes volt női szemmel, oldalról figyelni a találkozót. Az egyik gyűjtő Győrből érkezett, ami 400 km út megtételét jelentette a rendezvényen való részvételért.
Hihetetlen számomra, hogy mennyi elszántság, türelem és kitartás kell az ódon masinák felújításához. Életet lehelni egy veterán járműbe, majd a karbantartáshoz, csinosítgatáshoz óriási elhivatottság és némi fanatizmus szükséges.

Meglepő volt számomra az is, hogy többen autószállítóval, tréllerrel hozták ill. hozatták büszkeségüket. Azokat a gépeket, amivel megszámlálhatatlan órákon keresztül törődtek, gyakran maguk készítették hozzá a szükséges szerszámot vagy alkatrészt. Egyedi masinák ezek a szerkezetek, mindegyiken látszanak a gondoskodó kezek nyomai. Némelyiken a több tíz éves egybefüggő rozsdaréteg jelezte az idő könyörtelen múlását, mások élénk kék vagy sárga színnel virítottak, a legtöbben a hagyományos gépszíneben, pirosan vagy zölden pompáztak. 

Vidám és rendkívül hasznos diskurzus folyt a gépek élettörténetéről, működéséről, jövőbeni tervekről. Sokan már kezdetektől, az első gépész-kovács találkozó óta minden egyes alkalommal eljönnek. Legtöbben messziről mosolyogva, barátként, kedves ismerősként üdvözölték egymást! Kisebb-nagyobb csoportokban mélyültek el a látogatók a masinák ügyes-bajos dolgait elemezve, sikereiket és kudarcaikat megosztották a többiekkel. 

Hatalmas élményt jelentett számomra is a 10. Gépészkovács Találkozó Újfehértón. Visszatérő vásárlóimnak köszönöm, hogy az idén is megtiszteltek bizalmukkal. Legtöbben kézműves szappannal tértek haza, mások ajándéktárgyakat választottak az otthon maradottaknak. 


Termék ajánlataink

Címkék

, ajándék, aktív szén, arcpakolás, barna, bőrápolás, bordó, cöliákia, csipke minta, csoki, dió, dörzsis, Egészség, ekcéma, Életmód, érzékeny bőr, fahéj, Fekete szappan, Felhasznált anyagok, gluténérzékenység, gyógynövények, hagyomány, hajápolás, Háztartási tippek, holt-tengeri iszap, ichtiol, illatmentes szappan, inda minta, kakaóvaj, karácsony, kecsketej, kecsketejes szappanok, kerámia, Kerámia medál, kör alakú, körömvirág, kurkuma, levendula, levendula szappan, lila, lisztérzékenység, , madárka, narancs illat, négyzet, népi motívum, normál bőr, nyár, Nyírségi ízek, olívaolaj, olívaszappan, ősz, ovális, patkó, pattanásos bőr, pikkelysömör, piros, rendezvény, ricinusolaj, rozmaring, rózsaszínű, samponszappan, sheavaj, , sör, Szappan, száraz bőr, szív forma, szódabikarbóna, szögletes, tanácsok, táplálkozás, tavasz, tavasz, tél, tulipán, türkiz, Tussah selyem, virágillat, virágméz, vitamin, zöld, zsíros bőr,